Seminář z matematiky pro studenty 1. ročníku FS, 2024-25, informace o předmětu.

Zápočet získáte za zisk 14ti nebo více bodů.
Žádná z aktivit není povinná, je jen na vás, jakým způsobem body poskládáte.

Cílem předmětu je zopakovat středoškolskou matematiku. Ti ze studentů, kteří toto opakování nepotřebují, dostanou na začátku semestru možnost napsat všechny testy, získat tak až 18 bodů a tedy i zápočet. Termín bude vypsán v IS stag, zájemci se na něj přihlásí.

Dva body: Do neděle ............DOPLNIT......... pošlete text na téma K čemu jako student fakulty strojní potřebuji matematiku. Rozsah přibližně jedna strana a4, souvislý srozumitelný a čitelný text k tématu. Napište upřímně svůj názor a hlavně ho podpořte argumenty. Cílem je: přimět vás o problému přemýšlet, případně se od vás nechat poučit a třeba vám pak matematiku lépe vykládat.
Svoji práci pošlete ve formátu pdf ve formě přílohy na martina(tečka)simunkova(zavináč)tul(tečka)cz. Do kolonky věc (subject) uveďte Student FS TUL a matematika. Na práci samotné nemusíte uvádět svoje jméno (počítejte s tím, že ji může číst více lidí a můžete ji nechat v anonymitě). Pošlete ji ze svého školního emailu (tul.cz).
Co mě zaujalo z loňských úvodních prací: krátký výběr, podrobnější výběr

Až šest bodů: V týdnu od ............DOPLNIT......... budete psát test tématicky zaměřený na LOŇSKÉ ÚLOHY, BUDEME AKTUALIZOVAT
Povolené pomůcky: psací a případně rýsovací potřeby. Pokud nebudete umět vyčíslit výsledek, napište ho ve tvaru číselného výrazu.
Test bude obsahovat tři až čtyři úlohy. Takto bude vypadat šablona testu.

Až šest bodů: V týdnu od ............DOPLNIT......... budete psát test tématicky zaměřený na LOŇSKÉ ÚLOHY, BUDEME AKTUALIZOVAT
Povolené pomůcky jsou stejné jako u prvního testu.
K přípravě doporučujeme: řešené příklady od kolegy Jana Kracíka z KEZ k exponenciálním rovnicím, dodatek o rovnici přímky a přímé úměře k rovnici přímky a lineární interpolaci.
U některých úloh vyjde výsledek ve tvaru odmocniny (úlohy 6, 14), do výsledku napíšete odmocninu. Ostatní vychází buď ve tvaru zlomku (můžete v tom tvaru nechat) nebo jako celé číslo. V úloze 9 výsledek dopočítejte (odečíst dvě desetinná čísla a pak vynásobit a vydělit jednociferným číslem předpokládám zvládnete). Pokud si svou početní dovedností nejste jistí, napište výsledek alespoň jako číselný výraz.

Až šest bodů: V týdnu od ............DOPLNIT......... budete psát test tématicky zaměřený na LOŇSKÉ ÚLOHY, BUDEME AKTUALIZOVAT
Povolené pomůcky jsou stejné jako u prvního testu.

V prosinci budou ............DOPLNIT (dva?)......... termíny na opravu testů a ............DOPLNIT (jeden?)......... termín na zopakování látky. Opakovat budeme i v posledním listopadovém týdnu.
Při opravě se vám počítá nový výsledek (i když bude horší).

Dva body: Do neděle ............DOPLNIT......... pošlete text na téma Co mně předmět SEM dal, případně zda a jak se změnil můj vztah k matematice. Další pokyny jako pro text na začátku semestru.

Maximálně šest bodů: za semestrální práci. Na zkouškové období vypíšu termíny, ve kterých dostanete příležitost obhájit svoji semestrální práci. Při volbě tématu je důležité propojení středoškolské matematiky se strojařinou. Při obhajobě probereme i dva texty ze začátku a konce semestru, pokud jste je odevzdali.
Téma si můžete zvolit vlastní, budu mít i témata od kolegů z fakulty strojní, ty ale budou pravděpodobně za méně než šest bodů. Nepovažujte prosím semestrální práci za únikovou variantu před testy.
Možná témata semestrálních prací


Řešené příklady od kolegy Jana Kracíka z KEZ.
Text pro studenty FP, doporučuji vaší pozornosti dodatek o rovnici přímky a přímé úměře.


Informace pro studenty v kombinované formě: pokyny se liší jen termíny testů.

Datum -- září 2024


Starší ročníky: do roku 2022-23, 2023-24.
Martina Šimůnková
martina(tečka)simunkova(zavináč)tul(tečka)cz
tel: 48-535-2838
Poštovní adresa: KAP TUL, Studentská 2, 461 17 Liberec